Varastokalusteet kannattaa suunnitella huolellisesti

Blog

On olemassa paljon erilaisia varastoja ja niiden kalusteilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, riippuen myös varastoitavasta tavarasta, työntekijöiden määrästä ja varastossa käytettävistä koneista ja laitteista. Tervetuloa blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on varastointi. Jos varaston toiminta ja erilaiset varastotyypit kiinnostavat sinua, toivottavasti löydät kirjoituksesta mielenkiintoista tietoa aiheesta.

Erilaisiin tarpeisiin tarvitaan erilaisia varastoja

Termillä varasto voidaan tarkoittaa joko varastona toimivaa rakennusta tai siellä olevaa tavaraa. Varastointi on tarpeellista monesta eri syystä, kuten esimerkiksi saatavuuden turvaamiseksi, ilman että tarvittavien hyödykkeiden toimittamista joutuisi odottamaan. Toisinaan taas toimituskustannukset saattavat olla pienemmät, kun tilataan kerralla suurempia eriä, toimittaja saattaa olla epäluotettava, raaka-aineita ei ole saatavilla koko vuotta tai esimerkiksi tuotetta on taloudellisempaa tuottaa suuria eriä kerrallaan. Varastot voidaan myös luokitella erilaisiin tyyppeihin niiden toiminnan ja tarpeen mukaisesti.

Erilaisia varastotyyppejä toiminnan mukaan luokiteltuna

Erilaisia varastotyyppejä toiminnan mukaan luokiteltuna ovat esimerkiksi perusvarasto tai käyttövarasto, varmuusvarasto, puskurivarasto, prosessivarasto tai välivarasto ja kausivarasto. Perusvarasto tai käyttövarasto on niin sanottu käyttö varasto, josta täydennetään ja jota täydennetään kulutuksen ja täydennysrytmin mukaisesti. Varmuusvarastolla turvataan tuotteiden riittävyys kysynnän vaihdellessa ja se on olemassa siksi, etteivät hyödykkeet pääse loppumaan kesken. Puskurivarastolla varaudutaan täydennystoimitusten viivästymiseen, tuotteiden tai raaka-aineen saatavuusongelmiin tai myös kysynnän vaihteluun. Prosessivarasto on jakelussa, kuljetuksessa tai tuotannossa oleva välivarasto eri vaiheiden välillä. Kausivaraston avulla pyritään takaamaan tuotanto tasaisena, vaikka kyseessä olisi kausittain tarvittava tuote.

Varastotyypin mukainen varastojen luokittelu

Varastoja voidaan myös luokitella niiden tyypin mukaan tai varastotekniikan mukaan, joka tarkoittaa myös, millaiset varastokalusteet niissä on. Erilaisia varastotyyppejä ovat esimerkiksi ulkovarasto, lämmittämätön varasto, lämminvarasto, kylmävarasto, pakastevarasto, erikoisvarasto. Ulkovarasto on alue, jossa voidaan varastoida sellaista tavaraa, joka ei kärsi sään, kosteuden tai lämpötilan vaihteluista ja se voi olla joko katettu tai kattamaton. Lämmittämätön varasto sopii tavaralle, joka kestää lämpötilojen vaihteluita ja lämmitetty varasto sopii tavaroille, jotka eivät kestä lämpötilojen vaihteluita tai alhaisia lämpötiloja. Kylmävarastoissa säilytetään hyödykkeitä, jotka eivät säily lämpimässä, mutta eivät myöskään kestä jäätymistä. Pakastevarastot sopivat tuotteille, jotka kestävät jäädyttämistä pitkäaikaisen säilymisen takaamiseksi. Erikoisvarastot sopivat tavaroille, joiden säilytysolosuhteita täytyy säädellä tarkasti. Varaston suunnittelun hoitaa ja sopivat varastokalusteet löytyvät varmimmin luotettavalta alan ammattilaiselta, kuten EAB Finland Oy:lta.

jaa  

28 April 2022